7 langkah rancang matlamat 2018

Beberapa hari lagi kita akan meninggalkan tahun 2017. Bagaimana pencapaian anda tahun ini? Adakah sudah tercapai? Jika tercapai, ucapan tahniah untuk anda. Manakala jika belum, apakah langkah-langkah yang perlu diambil? Pastikan semuanya dah ada jawapan yang jelas.
.
.
Baiklah, dengan segala pencapaian tahun ini, apakah matlamat bisnes anda tahun 2018?
Jika belum ada matlamat, lepas baca tulisan kak norah ni ambik pen dan kertas dan tulis sekurang-kurangnya 10 impian untuk bisnes anda mengikut 7 langkah yang akan kak norah terangkan sebentar lagi. Boleh?
.
.
Apa langkah-langkah nya tu kak norah?
Baiklah, ini dia 7 langkah utama yang perlu korang tahu:
.
1. Letakkan target.

Apakah target bisnes anda untuk tahun 2018 nanti?
Nak tingkatkan jualan?
Buka cawangan?
Nak tambah database?
Tambah Agen?
Ambil staff baru?
Senaraikan sahaja dahulu target tersebut.
.
Contohnya, tahun 2018 nanti sasaran jualan adalah RM50k. Oleh itu, anda perlu rancang apakah strategi-strategi yang akan digunakan untuk mencapainya. Contohnya, mempunyai agen aktif seramai 500 orang menjual minyak herba asmak sekurang2nya 20 botol sebulan. Buat sedikit aktiviti mengira.
.
.

2. Target dibahagikan kepada beberapa fasa.

Selepas membuat sasaran, pecahkan lagi sasaran tersebut kepada beberapa fasa. Jika anda mensasarkan jualan RM50k, bahagikan jumlah sasaran jualan kepada bentuk bulan , mingguan dan harian.
.
Contohnya anda mahu capai jualan RM50k. Setiap bulan anda perlu membuat jualan sekurang-kurangnya RM50k/12 = RM4167 sebulan. Seterusnya RM4167/4 = RM1042 seminggu dan RM149 sehari.
.
Dengan pembahagian nilai tersebut, anda akan rasa lebih mudah untuk mencapainya. Setuju?
.
.
3. Apakah aktiviti perlu dibuat.
Untuk mencapai target anda, pastikan aktiviti-aktiviti yang sesuai untuk mencapainya. Anda juga perlu rancang strategi, resources, pelan dan pengiraan risiko dihadapi.
.
Contohya anda ingin menaikkan sales tadi, apakah medium-medium pemasaran yang boleh anda ceburi dan kuasai lagi. Mungkin sebelum ini anda sudah mahir didalam ilmu pemasaran Personal Branding di FB Peribadi, apa kata tahun hadapan cuba lagi medium pemasaran yang baru seperti Instagram, FBads, SEO, messenger marketing , email marketing dan sebagainya.
.
Rancanglah seminar / kursus yang perlu disertai tahun hadapan. Jika anda masih lemah ilmu kewangan, carilah seminar yang berkaitan pengurusan kewangan bisnes dan peribadi.

Baik setakat ini dahulu kak norah terangkan. 4 langkah lagi kak norah akan sambung besok ye.
Jangan ketinggalan tau.
Tahun 2018 adalah tahun yang lebih mencabar…
Namun dengan persediaan yang rapi, insya allah kita akan mampu menghadapinya.

#leadermhamsbnorah
#TimFarrahCare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *