Perniagaan menggunakan sistem Agen

Secara asasnya perniagaan yang menggunakan sistem agen terdiri dari beberapa tahap.

Tahap yang paling asas adalah apabila agen tidak perlu memegang stok. Dia hanya perlu membuat promosi dan pemasaran . Jika ada yang berminat untuk membeli, pihak stokis / HQ yang akan tolong poskan produk. Dia akan menerima komisyen untuk setiap produk yang terjual. Kebaikan lain yang dia akan perolehi adalah mendapat produk pada harga yang lebih murah. Pada tahap ini agen dipanggil sebagai Agen Dropship.

Tahap seterusnya adalah apabila agen menyimpan stok tetapi dalam amaun yang sedikit. Pada tahap ini agen dah ada produk dan mudah untuknya terus menjual kepada pelanggan.  Iaitu konsep menjual B to C.  Harga produk jugak lebih murah berbanding agen dropship, jadi lebih banyak untung yang boleh dikumpulkan.

Seterusnya adalah tahap Stokis. Pada tahap ini, seorang stokis memegang lebih banyak stok. Di bawahnya akan ada beberapa orang agen.  Konsep jualan pada tahap ini dikenali sebagai B to B.  Peranan seorang stokis bertambah banyak. Selain dari menjual produk kepada end user, peranannya juga adalah sebagai leader kepada agen-agen si bawah seliaannya.Dia perlu sedaya upaya memberikan bimbingan yang terbaik agar agen-agen sentiasa aktif membuat jualan.

Secara asasnya ini lah sistem agen yang dilaksanakan dalam perniagaan yang menggunakan sistem agen.

Semoga info ini bermanfaat untuk semuanya.

CARA MUDAH NAK MULA BISNES ONLINE TANPA MODAL

Uolss yang newbies, salah satu kekangan korang nak mula bisnes iaitu modal kan? Kak norah faham benda ni tak boleh di elakkan sebab latarbelakang setiap orang itu berbeza. Ada yang datang dari famili susah, ibu-ibu tunggal, menggangur dan sebagainya.

Tetapi itu semua dah tak penting, perkara paling utama adalah KEHENDAK/IMPIAN uolss nak BERJAYA. Apabila IMPIAN kuat, uolss akan nampak masalah itu sebagai cabaran. Anda mengubah cabaran tersebut dengan tindakan yang positif. Uolss tak nak beri alasan. Alasan hanya akan mematikan tindakan untuk maju ke hadapan.

Baiklah sebenarnya terdapat 3 jenis bisnes online yang korang boleh cuba terlebih dahulu.

Mula sekali uolss boleh cuba berbisnes dengan menjadi agen dropship. Konsep agen dropship ni senang sahaja. Buat promosi, hantar tempahan kestemer kepada pembekal, kemudian pembekal akan hantar tempahan tersebut samada secara pengeposan ataupun COD. Paling utama, korang tak perlu pegang stok. Maksudnya tak perlu beli stok untuk menjual. Korang akan dapat komisyen untuk setiap produk yang terjual. Komisyen bergantung kepada jenis produk. Ada sesetengah produk mempunyai komisyen sehingga RM50.

Cara yang kedua adalah menjadi agen affiliate. Teknik ni menggunakan sistem yang dipanggil sistem affiliate. Cara ini lebih sesuai untuk sesiapa yang minat IT. Caranya mudah sahaja, korang akan diberikan satu link untuk membuat promosi. Link ni khusus untuk anda seorang sahaja. Jika customer membuat belian produk/servis dari link yang korang share. Automatik anda layak menerima komisyen tersebut.

Cara yang terakhir iaitu berkongsi ilmu. Kenalpasti bakat yang korang ada, cuba persembahkan dalam bentuk video, e-book atau buku. Pelajari teknik memasarkan video, ebook atau buku tersebut. Jika kena cara, anda boleh meraih pendapatan sehinga puluhan ribu hanya dengan berkongsi ilmu secara online.

Sekian, untuk perkongsian kak norah kali ini.

Berminat untuk menambahkan pendapatan ?

wassap kak norah di 016-8313664

Semoga bermanfaat.

4 kesilapan newbies menjual di FB

Hai newbies di luar sana. Sape-sape yang baru nak mula bisnes secara online, korang jangan terlalu eksaited nak terus menjual ye. ketahui dahulu apakah kesilapan yang biasa dilakukan oleh newbies untuk menjual di FB. Jadi korang tak le nanti frust menonggeng setiap kali buat posting takde sape nak respon kan. Meh kak norah eksplin satu persatu.

Perkara utama yang korang perlu ketahui dengan jelas adalah kestemer avatar / target pelanggan. Kestemer avatar ni umpama laporan demografi lengkap pelanggan. Semakin detail info, maka semakin baik target sasaran pelanggan anda. Contohnya korang menjual #minyakherbaasmak untuk melegakan batuk di kalangan bayi. Maka prospek korang adalah ibubapa muda yang berumur 25 hingga 35 tahun , mempunyai anak yang mempunyai masalah batuk berlarutan, tinggal di bandar dan sebagainya.

Seterusnya semasa menjual janganlah terlalu banyak hardselling . Maksudnya, korang menjual secara paksa . Lebih-lebih lagi yang suka men ‘tag’ rakan. Hish nanti friend list korang naik menyampah tau, silap-silap di ‘unfriend’ pulak nanti. Niat korang memang murni, namun orang akan salah erti jika penyampaian mesej korang tu salah.

Selain itu, ayat menjual pun keras/kaku je. Takde unsur mesra pelanggan. Maksudnya ayat jualan korang tu janganlah terlalu skema cam buku sejarah tingkatan 5 tu. Prospek mesti rasa boring kan. Ingat lagi tak dulu-dulu korang belajar subjek sejarah. Mesti mata korang rasa nak tertutup je kan..hahahah. Mata berair jeee, bukan sedih, tapi menahan mengantuk.

Eh banyak lagi sebenarnya kesilapan-kesilapan newbies menjual di FB yang kak norah nak ceta. Nak tahu lebih banyak info, meh join tim kak norah. Setiap minggu kak norah akan buat kelas coaching online untuk memantapkan asas menjual korang.

Hubung kak norah di 0168313664. Kita buat sales rimbun sama-sama.

Bila lah nak mula bisnes ni?

Lagi lagi tak tun tuang, tak tun tuang, tak tun tuang.
Nak mula bisnes tapi tak tau nak start dari mana?
Takut tersilap langkah memilih bisnes?
Takut nak mula, sebab saya dengar dunia bisnes ni rugiiii jeeee..
Betul kah tu kak norah?
.
Isk.isk.isk. Korang ni banyak betul perspektif negative nak mula bisnes. Jangan tunggu perfect baru nak start alamat ke laut la dik. Orang dah ke bulan, ko masih di bumi merenung dari jauh..hihi
.
Tahun 2010. “Nanti lah ku start, duit pun cukup untuk makan minum kami sekeluarga”
Tahun 2011. “ Eh bestnya iffah. Dia dah mula berniaga. Ala, nanti dulu la, nak tengok dia berjaya buat atau tidak. Kalau berjaya baru ikut.hihihihi”
Tahun 2012. “Eh aku nak mula bisnes apa ni ye. Survey dulu la”
Tahun 2013. “Kenapa jugak diorang ni makin ramai berbisnes. Mau kaya kah? Buat apa kaya, cukup la seadanya ni”
Tahun 2014. “Alamak pak aji jatuh bangkrup sebab bisnes. Takutnya.erk”
Tahun 2015. “ WAAAH iffah makin anggun kau sekarang. Boleh bawa keluarga pi haji, derma pi rumah anak yatim dan pusat tahfiz, bawa keluarga melancong dan macam-macam lagi. Apa rahsianya iffah?”

Mmmmm..kenapa la lama sangat nak fikir bermula tu dik. Kan dah rugi 5 tahun. Kalau dalam fasa bisnes ni dah masuk fasa perkembangan dah.

korang yang nak start bisnes tapi masih blur-blur nak buat apa, meh kak norah tolong. wassap je terus ke 0168313664.
atau klik link di ruangan komen.

5 langkah pengurusan agen

Agen merupakan antara nadi penggerak bisnes. Setiap agen yang berada dalam tim perlu diberi panduan, sokongan dan penghargaan.
.
Terdapat 5 langkah pengurusan agen:

#1 Ubah mindset sebagai Leader.

Sebagai seorang leader, anda perlu membantu agen supaya lebih bersemangat, kuat berusaha dan seterusnya berjaya.

Leader perlu duplicate diri dan skill yang ada kepada agen.

Sebagai contoh, ajarkan mereka cara membuat iklan, membekalkan bahan-bahan marketing, cara2 membuat copywriting yg betul dan sebagainya.

Ini perlu untuk mewujudkan keseronokan agen untuk membuat bisnes.

Seorang leader perlu berhati cekal dan bersemangat sado. Anda adalah contoh atau cerminan untuk agen anda.

Leader adalah contoh melalui teladan. Memang menjadi lumrah manusia akan mengikut orang yang boleh dicontohi.

Sebagaimana kita mahu agen mencapai tahap tertentu, maka ditahap itulah kita perlu capai dahulu.

Agen adalah bakal leader. Mereka bukan pengikut semata. Bina leader dalam diri mereka.

Jadikan kejayaan kita menjadi satu langkah yang bersistematik supaya ia mudah diikuti oleh agen.

Sebagai langkah awal, rekrut 5 orang agen terlebih dahulu. Jadikan mereka sebagai eksperimen dan lihat hasilnya.

#2 ‘fact finding’ agen

Selepas menerima permohonan menjadi agen daripada seseorang, wajib untuk kita bertanya serba sedikit latarbelakangnya.

Contohnya kita tanyakan nama, asal, status perkahwinan dan pengalaman berbisnes. Selain itu, kita boleh menjangka samada bakal agen tersebut mempunyai semangat yang kuat untuk berbisnes ataupun sebaliknya dari perbualan tersebut.

Semua ‘fact finding’ ini perlu supaya kita dapat merangka apakah latihan atau info yang perlu diberikan. Ini kerana pendekatan untuk membimbing orang yang pernah menjalankan bisnes dengan tidak pernah berbisnes adalah berbeza.

Kita cuba asah bakat bisnes yang ada pada seseorang itu dan berazam untuk sentiasa mendorongnya. Bermula dengan agen dropship sehingga mencapai kejayaan menjadi stokis.

Namun, adakala agen yang kita bimbing tersebut akan melepaskan diri atau keluar dari kumpulan. Pada masa ini, kita hendaklah redha dan insyallah allah swt akan membalas kebaikan kita dengan memperolehi agen yang lebih baik.Kita tidak perlu mengungkit-ungkit ilmu yang telah dicurahkan.

#3 Modul pengajaran sesuai untuk agen
Selepas meneliti latarbelakang bakal-bakal agen yang berminat untuk menyertai tim, bolehlah kita merancang apakah modul yang sesuai untuk diajar dengan agen.

Pertama sekali, kita perlu ajar mindset mereka kenapa berminat menceburkan diri dalam bisnes. Apakah matlamat dan ‘Big Why’ untuk mereka capai. Tanpa matlamat yang jelas semangat mereka kadangkala boleh hilang dan kita tidak mahu perkara ini berlaku.

Pelbagai modul yang boleh dikongsikan kepada agen seperti:
+ Cara menulis iklan di FB
+ Teknik closing sale
+Teknik Follow up
+ Teknik simpanan database
+ Pelbagai lagi

Sediakan SOP (Standard Operating Procedure) untuk setiap modul tersebut.

#4 sistem rewarding & Insentif

Sistem rewarding merupakan satu sistem yang sudah diamalkan dari dulu. Kadar rewarding tersebut bergantung kepada keupayaan individu atau syarikat tersebut.

Pemberian reward tersebut boleh diberikan bermula dari agen yang memberi effort yang kecil sehingga yang besar. reward-reward ini menjadikan agen berasa dihargai dan membuat lebih usaha.

Contoh usaha yang boleh diberikan reward:
1. 20 unit jualan pertama.
2. tak pernah miss meeting
3. maintain 100 jualan ke atas setiap 3 bualn berturut-turut.
4. rajin bertanya soalan di grup

Reward hendaklah dilakukan secara konsisten. Manakala insentif pulak adalah sebaliknya. Insentif diberikan atas budi bicara kita.

#5 Aktiviti bersama agen

Aktivit bersama agen amat diperlukan untuk mengeratkan silaturahim dan kerjasama. Anda boleh merancang aktivit santai, kursus atau gathering.

Aktiviti-aktiviti santai seperti makan-makan sambil berbincang perkembangan bisnes, membuat lawatan dan sebagainya.

Aktiviti kursus pulak contohnya salah seorang yang pakar dalam grup tersebut dijemput untuk memberikan syarahan. Misalnya, salah seorang dalam kumpulan tersebut pakar dalam pengurusan kewangan, maka jemput dia untuk berkongsi ilmu. Berikanlah sedikit reward sebagai tanda penghargaan.

Norah Tuah

LeaderMhamsb

016-8313664