4 objektif melakukan Prospekting

Prospekting adalah salah satu kerja utama orang bisnes. Namun sedarkah anda tanpa tujuan yang jelas kerja proskpeting menjadi sukar dan lambat.Oleh itu, anda harus sedar apa sebenarnya objektif membuat prospekting.

Jika diteliti sebenarnya terdapat 4 objektif anda membuat prospketing.

  1. Membuat temujanji

Membuat temujanji adalah aktiviti yang paling bernilai dalam proses jualan. Membuat temujanji disini bermaksud kedua-dua pihak telah bersetuju dengan masa, hari dan tempat untuk berjumpa. Ketiga-tiga perkara ini perlu jelas supaya kedua-dua pihak tidak membuang masa dengan maklumat yang salah.

  1. Mengumpulkan maklumat dan nilaikan.

Sebelum bertemu dengan prospek anda boleh kenalpasti samada prospek tersebut benar-benar layak untuk menjadi pelanggan anda. Anda harus hargai masa  dan fokus prospek yang benar-benar layak sahaja. Ini bermaksud ada 4 jenis prospek yang anda akan temui .

a) Buat temujanji dengan prospek yang bernilai tinggi atau didalam keadaan mahu membeli.

b) Pelihara prospek yang layak tapi masih keadaan bukan mahu membeli.

c) Kumpul maklumat beberapa prospek yang tidak lengkap dan lihat potensinya dan ketahui mood beliannya.

d) Lupakan prospek yang didapati tidak layak seperti orang bangkrup, sukar menerima produk dengan pelbagai alasan dan sebagainya.

3. Menutup jualan.

Aktivti menutup jualan adalah salah satu aktivti yang agak mencabar. Ramai peniaga terkandas untuk melakukannya. Pelbagai cabaran dan alasan yang diterima. Oleh itu peniaga harus bijak menangangi proses menutup jualan.

  1. Membina kemesraan/kebiasaan/dikenali.

Berdasarkan kajian yang dibuat oleh penulis barat iaitu Jeb Blount:

1 hingga 3 kali sapaan untuk berhubung semula pelanggan yang tidak aktif.

1 hingga 5 kali sapaan untuk berhubung  dengan prospek yang berada di dalam keadaan mahu membeli dan biasa/kenal dengan jenama dan anda.

3 hingga 10 kali sapaan untuk berhubung dengan prospek yang mempunyai darjah biasa/kenal yang tinggi terhadap jenama dan anda tetapi bukan didalam keadaan mahu membeli.

5 hingga 10 sapaan untuk berhubung dengan prospek yang suam-suam.

5 hingga 20 sapaan untuk berhubung dengan prospek yang sedikit biasa/kenal jenama dan anda. Mood membeli bergantung kepada keadaan.

20 hingga 50 sapaan untuk berhubunga dengan prospek yang sejuk iaitu yang tidak biasa/kenal jenama dan anda.

Namun benda utama yang mahu dikongsikan disini adalah betapa kemesraan/ kebiasaan/dikenali itu merupakan faktor penting untuk prospek berhubung dengan anda.

 

 

5 Objektif prospekting di media sosial

Pada hari ini, dunia media sosial semakin meriah dengan pengguna yang hampir mencecah billion orang dari seluruh dunia. Media sosial ini adalah seperti FB, LinkedIn, Google, Twitter, wassap dan Instagram. Sesuai dengan namanya media sosial,  ia telah menjadi satu perantara digemari masyarakat masa kini. Selain dari berkongsi cerita, orang ramai jugak boleh berkongsi gambar dan video yang menarik.

Dengan ciri-cirinya yang semakin hari semakin menarik, ia telah menarik para peniaga untuk memilih media sosial sebagai salah satu tempat wajib untuk membuat pemasaran. Namun seperkara yang harus anda fahami adalah media sosial bukanlah salah satu tempat pantas mencari prospek. Maksudnya jika hari ini anda kirim konten di media sosial dan prospek terus berminat dengan produk anda, fahaman sebegini adalah silap.

Media sosial adalah tempat pemasaran yang memerlukan konsistensi dan masa untuk menarik prospek membeli dari anda. Untuk itu di sini akan diterangkan dengan lebih jelas lagi apakah 5 objektif tersebut:

  1. Penjenamaan peribadi.

Sosial media boleh digunakan untuk penjenamaan peribadi . Anda perlu menonjolkan ciri sebagai seorang peniaga yang dipercayai dan digemari. Tonjolkan kepakaran anda, inilah yang biasanya orang akan selidiki sebelum membuat apa-apa keputusan untuk berurusan. Selain itu pastikan maklumat diri di media sosial adalah benar serta menggunakan nama sebenar.

  1. Membina kemesraan.

Membina kemesraan di media sosial adalah mudah. Anda hanya perlu konsisten membuat posting serta sentiasa berhubung dengan rakan-rakan di media sosial. Cara mudah berhubung dengan rakan-rakan di media sosial adalah seperti kerap like, komen dan kongsikan posting mereka. Oleh itu, rakan-rakan akan kerap melihat posting  dan sedar dengan kewujudan anda.

  1. Mengundang prospek melalui pemberian input bersifat pembelajaran.

Media sosial menjadi tempat mengundang prospek melalui perkongsian konten yang berkaitan dengan masalah mereka. Perkongsian konten yang berkaitan dapat menjadikan anda nampak lebih pakar dan menarik mereka untuk terus bertanya. Selain itu, satu cara mudah untuk mendapat maklumat prospek adalah dengan pemberian Ebook percuma. Anda hanya perlu minta email mereka untuk mengirimkan Ebook PERCUMA. kan mudah.

  1. Membantu melancarkan kempen strategik prospekting lebih efektif.

Perkongsian konten yang berterusan dapat meningkatkan pandangan dan pembelajaran prospek terhadap sesuatu. Ini  adalah kaedah bijak untuk mencari prospek bernilai tinggi iaitu salah satu objektif dalam kempen strategik prospekting. Kempen strategik prospekting memerlukan masa dan perlukan penglibatan anda secara berterusan. Anda akan menjawab segala persoalan yang dikemukakan oleh prospek dari konten yang dikongsikan. Selepas beberapa tapisan, hanya prospek yang benar-benar bernilai tinggi yang akan diperolehi.

  1. Peristiwa yang mencetus minda prospek untuk membeli.

Selain itu anda harus perhatikan apakah peristiwa yang mencetus prospek untuk membeli. Setengah prospek membeli kerana ada bajet, setengahnya pulak membeli kerana terikut dengan gaya tekini dan sebagainya. Selain itu, sentiasalah peka dengan berita, senarai, perbincangan di dalam kumpulan di mana prospek anda berada/melepak. Anda akan menemui info-info penting di tempat-tempat tersebut.

Mulakan bisnes pertama

Mulakan bisnes tanpa perlu membuat pinjaman. Sebaiknya gunakan wang simpanan sendiri tanpa perlu meminjam dari mana-mana pihak.
.
Tak perlu mula bisnes dengan modal besar, cukup setakat mana kerugian yang anda perlu serap. Contohnya bermula dengan modal RM300, anda boleh join mana-mana syarikat untuk jadi pengedar.
.
Bisnes pertama adalah
+ tempat untuk mula belajar selok belok bisnes.
+Tempat untuk anda belajar menggandakan
wang.
+ Mula belajar bernetworking
+ Mula belajar Tarbiah diri.

Dapatkan lebih ilmu bisnes dengan join link ini:
https://t.me/joinchat/AAAAAEN1scTzpd43mXNGzg

#celikkewangan
#norahleadermhamsb

3 mindset yang tidak patut ada apabila memulakan bisnes

Uolss, masa memula nak mula bisnes korang jangan fikir buat bisnes ni terus dapat untung tau. umpama bulan jatuh ke riba korang camtu je. Tinggal belai-belai dan goyang kaki. No.No.No. ekceli, ada 3 mindset utama yang korang kena ubah k. Meh kak norah eksplin.

#1 Mula bisnes kerana tengok bisnes orang lain laku keras.

Biasa ni berlaku untuk orang yang baru nak mencari rentak berniaga. Lompat-lompat jual produk / servis. Jika masa tu dia nampak orang jual emas boleh untung ribu raban, dia pun pegi la jual emas gak. Bila dia jumpa kawan jual kerepek pun laku, dia pun nak jual ikut jual kerepek. Sampai satu tahap semua benda dia nak jual. Modal entah ke mana, untung pun tak nampak.

Sebenarnya orang yang jual produk/servis laku keras tu dah stabil, korang ada tanya tak berapa lama dia capai tahap tu. Selain tu, ada tak dia cerita jatuh bangun dan bagaimana susah payah dia untuk berada di tahap sekarang. Cer kepochi dulu diorang ni.

#2 Mahu pendapatan lebih banyak dengan segera
Hallo hallo halllo. Pandangan begini silap ye. Bila uolss start bisnes bersedia lah untuk menerima pendapatan yang tak menentu. Untuk mencapai pendapatan yang stabil perlukan usaha dan masa. Kekadang ada yang cepat dan lambat, tapi biasanya tempoh yang ditetapkan adalah 3 tahun.

Di sepanjang tempoh tersebut, belajarlah perit jerih berniaga. Pelajari selok belok bisnes sebanyak mungkin dan fokus. Tangguh kemahuan untuk membeli barang-barang bukan keperluan.

#3 Mahu elak tekanan kerja

Sape yang terjun ke dunia bisnes kerana tidak tahan dengan tekanan kerja sebaiknya tidak berbuat demikian. Ini kerana dunia bisnes bukanlah pil penahan sakit atau panadol yang boleh merawatnya. Malahan ramai yang sesak nafas dan terjerumus ke hutan berpuaka. Stres di tempat kerja adalah lebih mudah berbanding stress mengurus bisnes!.

Seseorang itu perlu lalui terlebih dahulu kesusahan dan rintangan berniaga. Cepat atau lambat untuk berjaya adalah bergantung dengan rezeki dari Allah swt. Usaha sehabis baik, insya allah berjaya.

So, harap uolss faham ye. Dunia bisnes ni bukanlah tempat mudah untuk meraih pendapatan. Namun jika dilakukan dengan penuh semangat, berilmu, mempunyai mentor dan memohon pertolongan dari Allah swt. Insya Allah semuanya dipermudahkan.

14 TIPS PENGURUSAN MASA BAGI IBU BEKERJA & SURIRUMAH YANG BERBISNES

Saya percaya didalam ekonomi yang mencabar pada hari ini, ramai ibu-ibu yang keluar bekerja atau berbisnes untuk membantu meningkatkan pendapatan keluarga. Ditambah lagi impian mereka untuk mengumpul wang supaya dapat membantu ibubapa, membeli barang-barang yang disukai dan mencari jaminan pendapatan tanpa mengharapkan duit suami.

.

Namun kadangkala ramai ibu yang tertekan dan putus asa untuk meneruskan bisnes kerana kekangan masa menguruskan keluarga. Biasanya, orang yang mempunyai passion yang tinggi sahaja mampu bertahan. Mereka akan terus berusaha dan mencari alternatif cara mengatasinya.

.

Terdapat beberapa langkah pengurusan masa yang kak norah nak kongsikan disini.

Langkah – langkah tersebut adalah:

1. Buat List To Do.

Dalam pengurusan masa, List-To-Do adalah salah satu elemen penting yang perlu ada. Kita perlu menyenaraikan tugasan / aktiviti yang akan dilakukan keesokan harinya. Terlebih dahulu, tuliskan apa sahaja aktiviti dirancang. Jika senarai yang ditulis itu melebihi 3 aktiviti, anda perlu menyusun semula mengikut prioriti kerja.

Terdapat 6 prioriti kerja:

i) Mesti buat

ii) Perlu buat, kurang penting berbanding (i)

iii) Seronok buat, buat bagus, tak buat pun taka pa.

iv) Serah tugas kepada orang lain.

v) KIV. Simpan atau tangguhkan dulu di waktu lain

vi) Hapuskan tugasan yang tidak penting

Dengan adanya list-to-do anda akan rasa hidup lebih teratur, lebih sistematik dan melakukan sesuatu yang bernilai. Anda jangan risau, di awal pelaksanaannya agak kekok, namun lama-kelamaan ia boleh menjadi rutin yang sangat menarik.

2. Bina rutin untuk seminggu.

Kenalpasti rutin harian anda. Ini bermaksud bila masa diperuntukkan untuk melakukan aktiviti rutin tersebut. Contohnya:

*Isnin hingga jumaat*

5 pagi – 6 pagi: Menguruskan anak-anak ke sekolah & taska.

6 pagi – 7 pagi: Kemas rumah / bersenam

11 pagi – 12.30 tgh: Menyediakan makanan untuk tengahari

12.30 tgh : Ambil anak dari sekolah

Dan seterusnya tambahkan lagi aktiviti untuk sebelah petang dan malam.

*Sabtu dan Ahad*

6 pagi – 7 pagi: menyediakan sarapan pagi untuk keluarga

7 pagi – 8 pagi: bersenam

Dan tuliskan aktiviti seterusnya untuk sebelah petang dan malam.

Rutin ini perlu dibina supaya anda dapat mengenalpasti bilakah masa yang sesuai untuk melakukan lis-to-do supaya tidak menggangu rutin harian.

3. Fokus mengikut aktiviti dirancang.

Selepas anda menyenaraikan list-to-do dan rutin harian, maka anda perlu focus mengikut perancangan yang telah dilakukan. Contohnya jika masa untuk bersenam adalah jam 7 pagi sehingga jam 8 pagi, maka tepatilah masa tersebut. Jangan pulak terlebih masa sehingga jam 10 pagi, nanti semua yang dirancang akan tergendala.

4. Mempunyai buku khas (organizer).

Untuk memulakan rutin kehidupan yang lebih teratur dan bersistematik, anda perlu menyediakan sebuah buku khusus. Buku khusus ini adalah tempat anda menulis list-to-do, goal, perbelanjaan dan lain-lain lagi.

.

Dapatkan buku yang berkulit keras, agar tahan lama dan tidak mudah koyak. Jika anda lebih bermotivasi untuk mencatit menggunakan buku yang cantik, beli sahaja buku tersebut. Perubahan bermula dengan benda-benda kecil begini, namun impaknya besar.

5. Memiliki ruang mini untuk menjalankan bisnes.

Jika anda ingin terus berkembang dalam bisnes, anda perlu sediakan ruang mini khusus untuk melaksanakan aktiviti bisnes. Tak perlu ruang yang luas cukup setakat sebuah meja dan computer. Jika bisnes semakin maju, bolehlah upgrade dengan menyediakan sebuah bilik.

.

Ruang mini ini amat penting supaya anda boleh fokus kerja-kerja bisnes seperti membuat pemasaran dan jualan, mengikut kelas secara online, membina idea-idea bernas untuk konten berkualiti dan sebagainya. Jika stok barang dah banyak sebaiknya bolehlah disusun dengan elok didalam almari atau diletak di bilik khas.

6. Peruntukan masa untuk buat marketing, balas mesej dan penghantaran barang.

Sebagai online seller, aktiviti – aktiviti berikut perlu dilakukan setiap hari:

i) Membuat pemasaran

ii) Membelas mesej pelanggan / follow-up pelanggan.

iii) Membalas mesej prospek / follow-up prospek.

iv) COD/ Pengeposan barang.

Jangan lupa untuk peruntukkan masa bagi setiap aktiviti di atas.

7. Bina jadual marketing untuk seminggu.

Orang bisnes perlu membuat marketing hari-hari supaya dapat memasak minda prospek dengan produk-produk yang dijual. Oleh itu, satu cara sistematik perlu disediakan supaya anda tidak ketinggalan untuk melaksanakannya.

.

Caranya adalah dengan memperuntukkan sedikit masa setiap hujung minggu untuk membuat jadual marketing seminggu. Contohnya hari isnin anda kongsi tips, info dan kebaikan produk. Pada hari selasa adalah cerita testimoni, tips dan sebagainya. Tulislah jadual marketing sehingga hari ahad.

8. Peruntukan masa 2 jam sebelum tidur untuk membuat konten.

Orang bisnes tak boleh lari dari membuat konten marketing. Jika anda ingin terus bertahan dalam perniagaan, konten inilah nadi utamanya.

.

Ramai yang mengeluh masa tak cukup nak buat konten. Tetapi sebenarnya mudah saja. Anda hanya perlu luangkan masa 2 jam sehari sebelum tidur untuk membina konten. Ini untuk mengelakkan anda terpinga-pinga berfikir apa yang nak di post di FB keesokan hari.

9. Bina jadual coaching bersama agen untuk sebulan.

Sesiapa yang menjadi leader, menjadi tanggungjawab anda untuk menjaga anak buah dengan baik. Beri dan bantu mereka dengan ilmu-ilmu dan tip bisnes.

.

Oleh itu, setiap bulan lengkapkan jadual coaching dengan tajuk yang nak disampaikan. Contohnya setiap hari rabu ada kelas coaching online dengan 4 tajuk utama yang akan dilaksana selama sebulan.

10. Buang tabiat bernilai rendah.

Terlebih dahulu anda perlu faham apakah yang dimaksudkan dengan aktiviti bernilai tinggi dan rendah. Aktiviti bernilai tinggi adalah aktiviti yang dapat menambah pendapatan diri dan keluarga. Manakala aktiviti bernilai rendah adalah sebaliknya.

Aktiviti bernilai tinggi seperti membaca buku mengenai pengurusan bisnes, menguruskan agen , ibadah dan sebagainya. Aktiviti bernilai rendah adalah seperti menonton TV, berbual-bual kosong dengan jiran tetangga dan sebagainya.

Walaupun aktiviti bernilai rendah ini seronok dilakukan, namun anda perlu korbankannya terlebih dahulu demi mencapai kejayaan dan mencapai Big Why. Anda perlu cepat ke puncak kejayaan dengan melakukan lebih banyak aktiviti bernilai tinggi.

11. Me time.

Melaksanakan rutin harian menjaga keluarga memang memenatkan. Lebih-lebih lagi untuk ibu yang bekerja atau melakukan bisnes. Banyak tenaga dan fikiran digunakan. Kadang-kadang terpaksa melupakan masa rehat dan makan minum.

.

Masa ‘Me time’ ini amat penting supaya ibu yang penat bekerja diberi ruang untuk berehat dan bersantai bagi mengurangkan tekanan dan kemurungan. Contohnya seorang ibu diberi peluang untuk pergi ke SPA kecantikan, membeli-belah, menghadiri kursus, sambutan harijadi dan sebagainya.

.

‘Me Time’ ini perlu sebagai recharge energy dan meningkatkan semangat ibu untuk terus bekerja.

12. Berbisnes seperti orang makan gaji

Khusus untuk surirumah yang menjalankan bisnes online, jika anda serius untuk berjaya dalam bisnes, maka anda harus ikut masa berbisnes seperti mana masa bekerja orang di kerajaan atau swasta. Mula bisnes seawal jam 8 pagi dan tamat jam 5 petang.

.

Maksudnya anda fokus berbisnes online selama 9 jam sehari sepertimana orang bekerja di kerajaan atau swasta. Jika anda tidak melakukan apa-apa aktiviti bisnes di sesuatu hari, maka itu dikira sebagai cuti. Tetapkan cuti hanyalah 30 hari setahun.

13. TOP-UP ilmu

Salah satu ciri orang yang berjaya dalam bisnes adalah tidak jemu untuk menuntut ilmu. Ilmu pengurusan bisnes ini amat luas dan berubah setiap hari mengikut teknologi semasa. Jadi pastikan anda tidak ketinggalan. Carilah mentor-mentor yang sesuai mengikut bidang yang mahu dipelajari.

.

Pelbagai platform pembelajaran yang digunakan seperti melalui video konferensi, e-book, video-video dan sebagainya.

14. Bekerjasama dalam keluarga

Selepas semua perkara-perkara diatas, kerjasama dalam keluarga itulah antara faktor paling utama untuk anda terus kekal berjaya dalam bisnes. Sokongan dan dorongan mereka amat penting.

.

Contohnya semasa di rumah, anak-anak boleh membantu membuat kerja-kerja rumah seperti menyuci pinggan mangkuk, melipat kain dan menyapu lantai. Manakala suami bekerjasama dengan menjaga anak-anak semasa ibu menghadiri mesyuarat dan seminar.

Akhir sekali, semoga tips pengurusan masa di atas membantu para ibu bekerja dan surimah yang berbisnes. Usaha tangga kejayaan. Harungi setiap dugaan dengan penuh ketabahan.

Dapatkan lebih ilmu bisnes dengan join link ini:

https://t.me/joinchat/AAAAAEN1scTzpd43mXNGzg

Cara mudah Close Sales Untuk Newbies

Close sale adalah salah satu aktiviti paling penting dalam proses jualan. Namun ramai newbies gagal menguasai teknik ini. Oleh itu, mereka rasa kecewa dan rasa givap untuk meneruskan jualan. Don wori, jap lagi kak norah share cara mudah close sale. Insya allah jika anda berjaya mengikuti langkah ini, kebolehan close anda akan meningkat. Ini adalah teknik proven yang kak norah belajar dari mentor bisnes. Selamat belajar.

Langkah 1. Berkenalan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan selepas menerima mesej adalah membina silaturahim (rapport).

.

Contoh: As salam sis. Terima kasih kerana menghubungi kak Norah. Boleh saya tahu nama dan asal mana?

Biasanya prospek akan balas mesej dengan beri nama dan asal.

.

Selepas itu, cuba cari titik persamaan di antara prospek dengan anda. Contohnya anda membalas mesej, “owh saya pun asal kota kinabalu”. Ini untuk merapatkan lagi hubungan anda dengan prospek.

Langkah 2. Kenalpasti masalah

Selepas beberapa siri perbualan, tanyakan pulak masalah yang prospek alami. Contoh: Siapa yang ada masalah batuk ni sis? Dah berapa lama batuk? Ada ambil apa-apa rawatan sekarang?. Jarakkan soalan untuk ketiga-tiga perkara tadi dengan menunggu feedback dari prospek. Tunjukkan rasa empati.

.

Nantikan jawapan dengan penuh sabar. Sebagai peringatan, jangan sesekali kondem produk lain semasa memberi jawapan. Ini menyalahi tatasusila penjualan di samping menjatuhkan kredebiliti sebagai seorang jurujual.

Langkah 3. Beri detail produk

Selepas sesi ‘fact finding’ (kenalpasti masalah), langkah seterusnya adalah memberi info lanjut mengenai produk yang sesuai. Berikan info seperti keadaan fizikal, kandungan bahan, kebaikan dan jaminan.

.

Berikan gambar yang jelas dan bonus jika ada video produk. Semua orang suka video kerana senang untuk ekstrak info.

Langkah 4. Kongsi testimoni

Testimoni adalah bukti penting kesan pemakaian produk. Setiap prospek mesti ada rasa ragu-ragu terhadap produk sebelum membeli. Jadi adalah penting tugas kita untuk mengurangkan rasa keraguan tersebut.

.

Perkongsian testimoni menjadikan perasaan prospek lebih yakin untuk membeli walaupun tidaklah 100%. Tetapi sekurang-kurangnya membuka langkah kepada mereka untuk membeli.

.

Tak perlu kongsi berpuluh-puluh testimoni. Cukup 1 atau 2 testimoni berimpak tinggi sahaja. Terlalu banyak testimoni menjadikan prospek keliru dan tidak suka.

Langkah 5. Beri harga

Mungkin ada yang keliru, kenapa tindakan beri harga adalah langkah akhir. Ya, inilah mentor kak norah ajar. Alasannya sangat jelas, jika anda berikan harga awal-awal, prospek tidak sempat melihat nilai produk anda.

.

Biasa berlaku apabila prospek diberikan harga lebih awal mereka tidak jadi beli dan hanya survey harga. Jadi melepaslah prospek yang belum sempat tahu nilai produk.

Langkah 6. Tanya soalan

Membuat urusan ‘close sale’ jangan sesekali tinggalkan prospek tanpa bertanya. Setiap kali berbual pastikan anda sentiasa meninggalkan soalan. Tujuannya adalah untuk menghidupkan suasana ‘close sale’.

.

Biasa proses ‘close sale’ ni ambil masa 10-15 minit. Di pengakhiran close sale jangan lupa tanya bila mereka mahu tempah produk. Jangan biarkan jarak tempahan terlalu lama. Beri peluang nak beli hari ini atau esok. Ini untuk mengekalkan rasa tertarik mereka untuk membeli produk.

Dipersilakan like, tag rakan dan share dengan gembira.

Dapatkan lebih ilmu bisnes dengan join link ini:

https://t.me/joinchat/AAAAAEN1scTzpd43mXNGzg

 

Tips mudah Rekod Data Kastemer dan Prospek.

Uolss yang online seller. Camna uolss simpan database pelanggan ek? Dulu2 kak norah save ‘Cust…… (nama pelanggan) ‘. Sampai satu tahap pening sendiri😝😝.

.

Sebab kekadang nama jadi bertindih. Lepas tu, tak tau kastemer ni pelanggan produk yang mana. Ye la, kak norah kan jual macam2 produk. Tegeliat rasa kepala mikir, minah ni beli apa ye dulu? Hahahahah.. kaaaan.
.
Baik, kat sini kak norah share cara mudah nak simpan nama pelanggan.

Secara asasnya inilah perkara yang perlu ada dalam database semasa nak ‘save’ di telefon.

(1) Nama produk (singkatan)

(2) Prospek (P) / Customer (C)

(3) Tarikh beli

(4) Nama

Nama produk tu biarlah singkatan nama sebenar dan mudah diingati. Contohnya Minyak Herba Asmak tuliskan saja MHA.

Info yang kedua ada dua pilihan. Yang pertama Prospek iaitu orang yang baru berminat nak beli. Yang kedua customer adalah orang yang telah membeli produk yang kita jual. Biasa orang yang baru pertama kali menanya produk, kita tuliskan P1 (prospek pertama) dan bila dia dah beli kita tukarkan kepada C1(customer pertama). Akan ada siri nombor untuk prospek dan customer. Contohnya P1, P2, P3…. .P100, bergantung berapa ramai prospek yang anda perolehi. Begitu jugak dengan Customer.

Info ketiga adalah tarikh kita mula deal dengan prospek atau customer.

Info terakhir iaitu ‘nama’ adalah nama prospek / customer tersebut. Tulis secara ringkas sahaja supaya senang kita berkomunikasi.

Ini adalah contoh yang biasa kak norah buat untuk save database:

MHA-P100-170218-Rina

( masih bertaraf prospek)

MHA-C100- 190218- Rina

(Bertukar jadi customer)

.

Ok, faham faham?

Uolss ada tak tips lain? Cer share cket.

Dipersilakan like, tag rakan dan share dengan gembira.

Dapatkan lebih ilmu bisnes dengan join link ini:

https://t.me/joinchat/AAAAAEN1scTzpd43mXNGzg

 

Apa beza Prospek, Lead dan Kestemer.

Untuk yang baru nak berjinak-jinak dengan bisnes online, uolss kena biasakan diri guna istilah-istilah bisnes online. Contoh paling asas ialah korang kena boleh beza antara Prospek, Lead dan Kestemer.

Eh, camna nak beza tu kak norah?

Takpe-takpe, uolss jangan pening lagi. Nanti kak norah eksplin. Senang je sebenarnya:

korang kena tahu ye sebelum kita jadikan seseorang itu kestemer terdapat dua fasa yang perlu dilalui.

Fasa pertama adalah mencari PROSPEK. Pada fasa ni, SEMUA orang dalam target market yang ingin dicapai dikenali sebagai PROSPEK. Korang kena jelas maklumat demografi dan psikografi nya. Lebih detail lagi bagus. Masa ni korang tak kenal lagi prospek, begitu jugak sebaliknya.

Masuk fasa kedua iaitu mendapat LEAD dari prospek yang ada. Masa ni kita nak LEAD angkat tangan dan mengaku mereka adalah prospek yang dicari. Korang dah mula berhubung dan kenal dengan prospek. Anda cuba bantu selesaikan masalah mereka.

Fasa yang terakhir adalah Pelanggan. Pada peringkat ini mereka sudah membeli dengan anda. Masa ni korang kena beri servis yang tip top untuk membawa mereka kepada pembelian berulang.

Baiklah, rasanya tu sahaja konsep ringkas yang korang kena faham sebelum mula bisnes online. Sebenarnya banyak lagi istilah lain yang perlu dipelajari. Insya allah nanti kak norah kongsi dari semasa ke semasa.

Gud luck newbiez.